Opgelet, als gevolg van de gezondheidscrisis, is onze tuin tijdelijk ontoegankelijk. Bedankt voor uw begrip.

 

Het is temidden van de Hoge Venen – daar waar zuiverheid nog gelijkstaat met natuurlijk

Het is temidden van de Hoge Venen – daar waar zuiverheid nog gelijkstaat met natuurlijk – dat Herba Sana op 22 juni 2002 zijn deuren voor de eerste maal heeft geopend.

Op een terrein van 2 hectaren zijn 8000 m2 aangelegd met ongeveer 120 geneeskrachtige planten die per thema of per indicatie zijn gegroepeerd. De rest van het terrein bleef onaangeroerd om de bezoekers de mogelijkheid te geven de typische en buitengewone flora van de Hoge Venen te leren kennen – waarvan sommige uitstervende soorten gelukkig beschermd zijn.

Een groot publiek gevoelig maken voor de diversiteit, de rijkdom van de plantenwereld, voor al zijn krachten maar ook zijn kwetsbaarheid. Een deur openen naar de magische en boeiende wereld van de fytotherapie, terwijl we een didactische, wetenschappelijke en zeer rationele aanpak van deze discipline aanbieden. Dit zijn allemaal de motivaties van deze Gezondheidstuin…

Sinds 2015 hebben we, om ecologische en economische redenen, gekozen voor een gedifferentieerd beheer van de site. Alleen de Gezondheidstuin en de Herboristentuin (wandelwegen bedekt met grind) worden wekelijks handmatig schoongemaakt. De omgeving van de tuin (pad bedekt met kruiden) worden in een wilde toestand gelaten, zodat de natuur daar de volledige vrijheid krijgt.

 

De ontwerpster van de tuin heet u welkom

Isabelle Cornette is in haar opzet geslaagd om iedereen, leken of specialisten, de ongelooflijke mogelijkheden van de gezondheidsplanten te laten ontdekken.

« Deze bloemen! Ze zijn prachtig. Ze ruiken heerlijk. En er zijn er zelfs die ons kunnen genezen! We kunnen niet anders dan verliefd worden op deze wereld...
Het was de bedoeling van deze Gezondheidstuin om onze bezoekers te transformeren in echte natuurliefhebbers! Tijdens het bezoeken ervan, realiseer je je dat er om ons heen, in onze tuinen, zoveel onverwachte gezondheidsschatten, zoveel prachtige kruiden, klaar staan voor ons welzijn en dat we nooit de tijd hebben genomen om ze van dichterbij te bekijken. Hippocrates zei: "De kracht van de Natuur, in ons allemaal aanwezig, is onze grootste arts. "HERBA SANA toont de weg ... We hopen u binnenkort te mogen verwelkomen!"»

Goed om te weten

Omwille van de hoogte van het Plateau van de Hoge Venen (late vrieskou), kunnen wij de eenjarige planten slechts eind mei planten. De ideale periode voor de tuinbezoeken is dus van begin juni tot eind september, met een bloeipiek van half juni tot eind juli.

TV spot